Walentynkowe ciasto bez pieczenia
Proste i mega smaczne piankowe ciasto z czerwonymi serduszkami oraz chrupiącym czekoladowym spodem. Jest bardzo efektowne i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na dzień zakochanych oraz jako deser do każdej romantycznej kolacji 😉 Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- Spód:
1/2 opakowania sucharków – 150 gram
300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli)
- Pianka i serduszka:
3 galaretki truskawkowe + 3,5 szklanki wody
400ml śmietanki kremówki 30%
- Wierzch:
0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
*** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”***
*** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***
*** Galaretki zalewamy 3,5 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia ***
*** 1,5 szklanki rozpuszczonej galaretki odlewamy i przelewamy na małą, płaską blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju. Studzimy i wkładamy do lodówki aby stężała (później powycinamy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę odkładamy do wystudzenia ( galaretka nie ma stężeć tylko całkowicie wystygnąć) ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Masa nie będzie sztywna, będzie płynna ***
*** Masę przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby stężała ***
*** Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek serduszka (mogą być różnej wielkości) i układamy je na piance. Całość wkładamy do lodówki ***
*** Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie żelatynę podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy ***
*** Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między serduszkami. Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na serduszka ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby dobrze stężało ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- BABKA Z SERDUSZKIEM PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Jakiej wielkości jest blaszka na którą wylewa Pani galaretkę do serduszek?
Jest trochę mniejsza od blaszki w której robiłam ciasto (mniej więcej 15×20 cm).
Witam mam pytanie 🙂 ile takie ciasto może wytrzymać w lodówce .Zrobiłam je wczoraj (piatek wieczorem 0 19 ) potrzebuje je na jutro wieczor (niedziela ) ewentualnie na poniedziałek .Pozdrawiam
Witam, spokojnie może stać w lodówce do poniedziałku
Ok, proporcje mi się zgadzały. Wyszedł super
Pyszne i piękne. Zrobiłam na jutrzejsze walentynki ale już ponad połowa zjedzona. Naprawdę polecam ten przepis.
Jak to zle proporcje galaretki ? Trzeba dać mniej wody ?
Nie, proporcje są dobre, nie należy zmniejszać ilości wody. Galaretkę trzeba dobrze rozmieszać w wodzie, aby całkowicie się rozpuściła.
Proporcje na galaretkę mi nie pasowały. Serca wyszły okropnie
Proporcje są jak najbardziej dobre. Robiłam to ciasto wiele razy i zawszy wychodzi dobre. Galaretkę należy dobrze rozmieszać w wodzie aby całkowicie się rozpuściła.
Witam, jak długo możemy przechować ciasto?
Czy zamiast nutelli może być czekolada deserowa?
Myślę, że można spróbować użyć czekolady deserowej.
Co ma Pani na mysli piszac sucharki? Takie z suszonego chleba? Czy herbatniki?
Sucharki to suche pieczywo, najbardziej znane są chyba firmy „Mamut” w niebieskim lub żółtym opakowaniu.
Na pewno zrobię! Wygląda obłędnie! czy sucharki z Nutellą wymieszać łyżką, widelcem?? Oraz pytanie z innej beczki, skąd piękne talerzyki listki??
Witam,
Nutelle z sucharami mieszamy łyżką do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Jeżeli chodzi o talerzyki to mam je od dawna, był to prezent i niestety nie wiem gdzie zostały kupione 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂