Kruche ciasto z dżemem i bezą


Kruche ciasto z dżemem i bezą

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i dżemem owocowym. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość dżemu świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach kruchym ciastem. Polecam!

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 22×27 cm.

 

 

Składniki:

  • CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g masła

6 łyżek cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

  • BEZA:

4 białka

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

  • Dodatkowo:

2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej

słoik kwaskowego dżemu (u mnie dżem z jeżyn)

 

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem.  Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników ***

*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

*** Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce ***

*** Ciasto posypujemy kaszką manną lub bułką tartą ***

*** Na cieście wykładamy dżem. Jeżeli dżem byłby zbyt luźny (mój taki był) należy przesmażyć go wcześniej przez kilka minut na patelni i dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w celu zagęszczenia ***

*** Na dżemie delikatnie rozsmarowujemy beze ***

*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

5 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beata
Beata
3 miesięcy temu

Ciasto w piekarniku wyglądało super, beza fajnie wyrosła, po wyłączeniu i otworzeniu drzwiczek zupełnie siadło…beza znikła…ciasto zapowiada się super zrobiłabym jeszcze raz ale chciałabym uniknąć ponownie takiej sytuacji, mogłabym prosić o jakąś podpowiedź? co mogło być tego przyczyną ? Może za szybko otwrzyłam drzwiczki?

Jolanta Dul
Jolanta Dul
3 miesięcy temu

Ciasto zniknęło w ciągu 24h , mój mąż Włoch palce lizał. Super szybkie i proste w wykonaniu, pozdrawiam z Włoch .

Anna L
Anna L
11 miesięcy temu

Właśnie ciasto się piecze w piekarniku, wszystko zgodnie z przepisem. Wybrałam jedynie dżem czereśniowy.
Czekam na efekt!

Katerina
Katerina
1 rok temu

Ciasto upieczone zgodnie z przepisem
jest przeraźliwie słodkie.