Szare kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulką


Szare kluski z boczkiem i cebulką

Wielkopolskie, tradycyjne kluski kładzione, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i soli. Podajemy je z podsmażonym boczkiem i cebulką, często z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty. Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 1 kg ziemniaków

ok 1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka soli

ok 20 dkg boczku wędzonego

1 cebula

  • Dodatkowo:

1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek

gotowana kiszona kapusta – jako dodatek do klusek

 

 

 

*** Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***

*** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***

*** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski ***

*** Sok, który odcisnęliśmy z ziemniaków delikatnie wylewamy do zlewu. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana, która będzie nam potrzebna ***

*** Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, skrobie ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli ***

*** Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać troszkę więcej mąki ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Ciasto przekładamy porcjami na talerzyk i za pomocą łyżki wrzucamy nieduże kluski na wrzątek, delikatnie mieszamy ***

*** Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa. Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie ***

*** Gotowe kluski wykładamy na cedzak ***

*** Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek z cebulką ***

*** Dodajemy kluski, mieszamy i podajemy, najlepiej z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Szare kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulką

  • Anonim

    Ja do zrobienia klusek używam mąki żytniej – nie są twarde ale bardziej szare. Ciasto natomiast rozkładam na drewnianym denku a kluski formuję łyżką szybkimi ruchami odkrawając ciasto, po co 3 – 4 klusku zanurzając łyżkę we wrzątku. Po ugotowaniu hartuję przelewając zimną wodą dlatego się nie sklejają, są jędrne a nie rozlazłe.