Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z kremem milky way


Czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z kremem milky way

Bardzo kruche, bardzo aromatyczne i bardzo smaczne ciasteczka przełożone niebiańskim kremem mlecznym.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki

150g masła

100g cukru

szczypta soli

2 żółtka

skórka z 1 pomarańczy

50g gorzkiej czekolady

  • Krem:

125g masła

65ml mleka

70g cukru

1 szklanka mleka w proszku

 

 

 

*** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce ***

*** Masło ucieramy z cukrem, solą i żółtkami do białości. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, posiekaną czekoladę oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut ***

*** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 0,5 cm ***

*** Z ciasta wycinamy kształty za pomocą foremek do pierniczków ***

*** Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut ***

*** Ciasteczka odkładamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy z cukrem. Miękkie masło ucieramy dodając na zmianę mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji ***

*** Wystudzone ciastka przekładamy kremem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o