Piernikowy torcik świąteczny


Piernikowy torcik świąteczny

Pyszny, aromatyczny i przepięknie pachnący torcik Bożonarodzeniowy. Słodka masa grysikowa rewelacyjnie komponuje się z ciastem piernikowym oraz kwaskowatym dżemem tworząc smaczną kompozycję świąteczną. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

3 szklanki mąki

1/2 szklanki miodu

1/2 szklanki cukru

200g masła

3 jajka

2 płaskie łyżeczki sody

2 łyżki przyprawy do piernika

  • Masa:

3 szklanki mleka

8 łyżek kaszki manny

250g cukru pudru

150g masła

Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy (lub inny kwaskowaty) – ok 300g

100g orzechów włoskich

  • Polewa:

100g gorzkiej czekolady

50ml śmietanki kremówki

Kilka orzechów włoskich do ozdoby

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: masło z miodem i cukrem podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i całkowicie studzimy. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika, dodajemy jajka i wystudzone masło z miodem i cukrem. Zagniatamy ciasto ***

*** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki (można nawet na całą noc) lub na około 20 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 22 – 24 cm (w razie potrzeby ciasto delikatnie podsypujemy mąką) ***

*** Blaty możemy piec pojedynczo, albo po dwa, albo nawet cztery naraz jeżeli zmieszczą nam się wszystkie do piekarnika. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 160’C z termoobiegiem (lub w 180’C bez termoobiegu). Jeżeli pieczemy więcej niż jeden placek na raz należy piec z termoobiegiem ***

*** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie, mieszamy ***

*** Wszystkie upieczone blaty docinamy na równo, tak aby zmieściły nam się do tortownicy (odcięte kawałki ciasta zostawiamy, gdyż jeszcze nam się przydadzą). Pierwszy blat wkładamy do blaszki i smarujemy połową powideł lub dżemu ***

*** Powidła przykrywamy drugim batem, który smarujemy połową kremu ***

*** Krem przykrywamy trzecim blatem piernikowym i smarujemy resztą powideł ***

*** Całość przykrywamy ostatnim blatem ciasta ***

*** Na górę wykładamy resztę kremu, wierzch i boki wyrównujemy nożem ***

*** Polewa: czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietanką. Polewę rozprowadzamy po cieście ***

*** Odcięte wcześniej resztki ciasta drobno kruszymy ***

*** Pokruszonym ciastem dekorujemy boki torcika ***

*** Górę ciasta dekorujemy orzechami włoskimi ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE