Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami


Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami

Śledzie w słodko-kwaśnym sosie z żurawiną i rodzynkami to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu  przekąska. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg filetów śledziowych (matiasów solonych lub w oleju)

olej do smażenia

  • Zalewa:

pół szklanki octu

1 szklanka wody

3 ziarenka pieprzu

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka gorczycy

1 liść laurowy

2 łyżki cukru

kilka rodzynek i żurawiny

  • Sos:

2 cebule

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 łyżka miodu (lub cukru)

1/3 szklanki wody

garść żurawiny

garść rodzynek

sól i pieprz – do smaku

 

 

 

 

*** Śledzie jeśli są mocno słone moczymy w wodzie (ja użyłam śledzi w oleju i były akurat), a następnie tniemy w paseczki ***

*** Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy ***

***  Śledzie przekładamy do ostudzonej zalewy i odkładamy na kilka godzin, lub nawet całą noc. Po tym czasie śledzie odsączamy z zalewy i przekładamy do miski (zalewa nie będzie nam już potrzebna).  Następnie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***

*** Do cebuli dodajemy żurawinę, rodzynki i miód (lub cukier), mieszamy. Wodę łączymy z przecierem i wlewamy do garnka. Całość dusimy przez około 3 minuty ciągle mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Na śledzie wykładamy sos i delikatnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin ***

*** Po tym czasie śledzie zwijamy w ruloniki (możemy przebić wykałaczką), a do środka każdego wkładamy łyżeczkę sosu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o