Sernik Twix


Sernik Twix

Jest przepyszny, delikatny, puszysty i wprost rozp艂ywa si臋 w ustach…! A do tego znika w mgnieniu oka. To chyba m贸j ulubiony sernik. Polecam 馃檪

 

 

Sk艂adniki:

  • Sp贸d ciasta:

150g ciasteczek zbo偶owych (np. Digestive, Krakuski…lub inne)

3 opakowania batonik贸w Twix (6 pojedynczych batonik贸w)

60g roztopionego mas艂a lub margaryny

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (u偶y艂am ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 ma艂y cukier waniliowy

60g mas艂a

225ml 艣mietanki krem贸wki

50g m膮ki ziemniaczanej

  • Wierzch ciasta:

1 czekolada mleczna lub deserowa + ok 10 艂y偶ek mleka

1/2 bia艂ej czekolady + ok 5 艂y偶ki mleka

 

 

 

*** Ciasteczka i Twiksy przek艂adamy do malaksera ***

*** Wszystko miksujemy razem na proszek聽 ***

*** Dodajemy roztopione mas艂o lub margaryn臋, mieszamy i wyk艂adamy na sp贸d blaszki wy艂o偶onej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm). Ca艂o艣膰 wk艂adamy do lod贸wki ***

*** Przygotowujemy mas臋 serow膮: mas艂o roztapiamy i odk艂adamy do przestudzenia ***

*** 呕贸艂tka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do 偶贸艂tek dodajemy ser, przestudzone mas艂o, 艣mietank臋 oraz m膮k臋 ziemniaczan膮 i wszystko razem miksujemy na g艂adk膮 mas臋 ***

*** Bia艂ka jaj ubijamy na sztywno ze szczypt膮 soli ***

*** Ubite bia艂ka dodajemy do masy serowej i ca艂o艣膰 delikatnie mieszamy 艂y偶k膮 ***

*** Mas臋 wylewamy na sp贸d Twixowy – wyr贸wnujemy ***

*** Sernik wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (g贸ra-d贸艂) i pieczemy przez 15 minut, nast臋pnie zmniejszamy temperatur臋 do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po ca艂kowitym wystudzeniu wstawiamy do lod贸wki ***

*** Wykonujemy polew臋: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekolad臋 i dok艂adnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekolad臋 wylewamy na wierzch ciasta i dok艂adnie rozprowadzamy za pomoc膮 艂y偶ki ***

*** Aby uzyska膰 efekt wzork贸w, musimy w drugim garnuszku rozpu艣ci膰 p贸艂 tabliczki bia艂ej czekolady z mlekiem. Nast臋pnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy 艂y偶k膮 jasn膮 polew臋 w tzw. szlaczek ***

*** Za pomoc膮 patyczka (takiego do szasz艂yk贸w) zaci膮gamy przez ca艂膮 d艂ugo艣膰 aby rozmaza膰 troch臋 po艂o偶ony ju偶 zygzak. Ca艂膮 鈥瀘peracje鈥 trzeba wykona膰 gdy czekolady s膮 jeszcze ciep艂e gdy偶 polewa do艣膰 szybko zastyga i w贸wczas ju偶 wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Ciasto wk艂adamy do lod贸wki aby polewa zastyg艂a ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam r贸wnie偶:

  • IMPREZOWE HITY! POMYS艁Y NA PRZEK膭SKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

5
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Aga
Go艣膰
Aga

Witam,a czy 艣mietank臋 ubi膰 czy tez wla膰 p艂ynn膮?

bg
Go艣膰
bg

jakie wymiary ma blaszka?

izaa
Go艣膰

ale pyszny musi by膰 ten serniczek

okularnicawkapciach
Go艣膰

s艂odka rozpusta 馃槈