Sernik Twix


Sernik Twix

Jest przepyszny, delikatny, puszysty i wprost rozp艂ywa si臋 w ustach…! A do tego znika w mgnieniu oka. To chyba m贸j ulubiony sernik. Polecam 馃檪

 

 

Sk艂adniki:

  • Sp贸d ciasta:

150g ciasteczek zbo偶owych (np. Digestive, Krakuski…lub inne)

3 opakowania batonik贸w Twix (6 pojedynczych batonik贸w)

60g roztopionego mas艂a lub margaryny

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (u偶y艂am ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 ma艂y cukier waniliowy

60g mas艂a

225ml 艣mietanki krem贸wki

50g m膮ki ziemniaczanej

  • Wierzch ciasta:

1 czekolada mleczna lub deserowa + ok 10 艂y偶ek mleka

1/2 bia艂ej czekolady + ok 5 艂y偶ki mleka

 

 

 

*** Ciasteczka i Twiksy przek艂adamy do malaksera ***

*** Wszystko miksujemy razem na proszek聽 ***

*** Dodajemy roztopione mas艂o lub margaryn臋, mieszamy i wyk艂adamy na sp贸d blaszki wy艂o偶onej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm). Ca艂o艣膰 wk艂adamy do lod贸wki ***

*** Przygotowujemy mas臋 serow膮: mas艂o roztapiamy i odk艂adamy do przestudzenia ***

*** 呕贸艂tka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do 偶贸艂tek dodajemy ser, przestudzone mas艂o, 艣mietank臋 oraz m膮k臋 ziemniaczan膮 i wszystko razem miksujemy na g艂adk膮 mas臋 ***

*** Bia艂ka jaj ubijamy na sztywno ze szczypt膮 soli ***

*** Ubite bia艂ka dodajemy do masy serowej i ca艂o艣膰 delikatnie mieszamy 艂y偶k膮 ***

*** Mas臋 wylewamy na sp贸d Twixowy – wyr贸wnujemy ***

*** Sernik wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (g贸ra-d贸艂) i pieczemy przez 15 minut, nast臋pnie zmniejszamy temperatur臋 do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po ca艂kowitym wystudzeniu wstawiamy do lod贸wki ***

*** Wykonujemy polew臋: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekolad臋 i dok艂adnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekolad臋 wylewamy na wierzch ciasta i dok艂adnie rozprowadzamy za pomoc膮 艂y偶ki ***

*** Aby uzyska膰 efekt wzork贸w, musimy w drugim garnuszku rozpu艣ci膰 p贸艂 tabliczki bia艂ej czekolady z mlekiem. Nast臋pnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy 艂y偶k膮 jasn膮 polew臋 w tzw. szlaczek ***

*** Za pomoc膮 patyczka (takiego do szasz艂yk贸w) zaci膮gamy przez ca艂膮 d艂ugo艣膰 aby rozmaza膰 troch臋 po艂o偶ony ju偶 zygzak. Ca艂膮 鈥瀘peracje鈥 trzeba wykona膰 gdy czekolady s膮 jeszcze ciep艂e gdy偶 polewa do艣膰 szybko zastyga i w贸wczas ju偶 wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Ciasto wk艂adamy do lod贸wki aby polewa zastyg艂a ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam r贸wnie偶:

  • IMPREZOWE HITY! POMYS艁Y NA PRZEK膭SKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
bg
Go艣膰
bg

jakie wymiary ma blaszka?

izaa
Go艣膰

ale pyszny musi by膰 ten serniczek

okularnicawkapciach
Go艣膰

s艂odka rozpusta 馃槈