Makowa gwiazda świąteczna


Makowa gwiazda świąteczna

Pyszne połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne, a w smaku…rewelacyjne!

Ciasto drożdżowe z którego zrobiłam gwiazdę to moje stare sprawdzone ciasto na rogaliki 🙂

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

8g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

1 puszka masy makowej

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

lukier do polania ciasta

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 26 cm ***

*** Pierwsze koło z ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i smarujemy 1/3 części masy makowej ***

*** Na masę kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią masy makowej ***

*** Czynność powtarzamy ponownie i całość przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie przykrywamy makiem). Na środku odciskamy szklanką koło ***

*** Ciasto nacinamy nożem na dwie części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia), następnie ponownie na dwie części i jeszcze raz na dwie, aż powstanie 8 części ***

*** Następnie każdą część ciasta przecinamy jeszcze na pół, tak aby powstało nam 16 części ***

*** Dwa sąsiadujące paski skręcamy dwa razy wokół własnej osi ***

*** Czynność tą powtarzamy z wszystkimi pozostałymi paskami ***

*** Końcówki pierwszej pary pasków zlepiamy ze sobą ***

*** Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami ***

*** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem ***

*** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut ***

*** Gwiazdę wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Rewelacja

izaa
Gość

ślicznie wygląda