Odrywana pizza kwiatek


Odrywana pizza kwiatek

Prosta domowa pizza, ale podana w takiej formie, że może stanowić świetną przystawkę na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

200g mąki pszennej

20g świeżych drożdży

110ml ciepłej wody

2 płaskie łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

  • Składniki na farsz:

Na farsz do pizzy możemy wybrać dowolne ulubione składniki, u mnie są to:

papryka czerwona oraz żółta

szynka

czerwona cebula

podsmażone pieczarki

świeża bazylia

ząbek czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

pół łyżeczki soli

  • Dodatkowo:

10dkg żółtego sera gouda

5dkg sera mozzarella w kostce

ketchup

 

 

 

*** Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki oraz ciepłą wodę mieszamy w kubku na jednolitą masę i odstawiamy, aż zaczyn ruszy i podwoi swoją objętość (ok 10 minut) ***

*** Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** W czasie gdy ciasto wyrasta możemy przygotować farsz ***

*** Wszystkie składniki na farsz blendujemy na pastę. W ten sposób farsz będzie łatwiej zawinąć w ciasto ***

*** Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach ***

*** 3/4 startego sera mieszamy z farszem ***

*** Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każdym kółku rozsmarowujemy łyżeczkę farszu ***

*** Kółko zwijamy na i jeszcze raz na pół, po czym sklejamy ze sobą same końcówki tworząc kształt płatka ***

*** Płatki układamy na posmarowanej tłuszczem foremce żaroodpornej ***

*** Kolejne płatki układamy koło siebie tworząc kręgi ***

*** Całość posypujemy pozostałym startym serem ***

*** Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180″C i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Przed podaniem polewamy delikatnie ketchupem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o