Nalewka świąteczna


Nalewka świąteczna

To już prawie połowa listopada, a więc można zacząć przygotowywać nalewkę Bożonarodzeniową. Jej sporządzenie jest bardzo łatwe i szybkie, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać około 4 – 6 tygodni, by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć. Jest to aromatyczna i bardzo smaczna nalewka na bazie cytrusów, miodu i bakalii.  Ja przygotowuję ją z wódki, jeżeli jednak chcemy uzyskać mocniejszą wersję tego trunku możemy dodatkowo dodać spirytus.

 

 

Składniki:

pół niewielkiej pomarańczy

pół cytryny

2 łyżki miodu

garść suszonej żurawiny

garść rodzynek

4 suszone morele

4 daktyle

garść migdałów

garść mieszanki orzechów: np nerkowca, laskowych, włoskich

1 laska cynamonu

4 goździki

1 gwiazdka anyżu

0,5 litra wódki

Opcjonalnie: 100 – 150 ml spirytusu

 

 

*** Pomarańcze oraz cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki ***

*** Przygotowujemy bakalie: suszone morele oraz daktyle przekrawamy na pół ***

*** Cytrusy, bakalie, orzechy oraz cynamon, goździki i anyż przekładamy do słoika ***

*** Wódkę (i opcjonalnie spirytus) mieszamy dokładnie z miodem ***

*** Alkoholem miodowym zalewamy słoik ***

*** Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce ***

*** Nalewka musi leżakować przez około 4 – 6 tygodni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o