Miodownik z orzechami i masą grysikową


Miodownik z orzechami i masą grysikową

Dziś polecam Wam przepyszne ciasto miodowe z orzechami oraz kremem z kaszy manny. Jest kruche i delikatne, a dzięki przełamaniu smaku kwaskowym dżemem, ciasto nie jest za słodkie i smakuje chyba każdemu.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

200g margaryny

2 jajka

2 łyżki mleka

2 łyżki miody

150g cukru

  • Masa orzechowa:

250g orzechów włoskich

100g cukru

100g margaryny

2 łyżki miodu

  • Masa grysikowa:

2 szklanki mleka

8 łyżek kaszki manny

150g cukru pudru

200g masła

Dżem wiśniowy (lub inny kwaskowaty)

 

 

 

*** Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki: mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojoną w kostkę margarynę i masę miodową zagniatamy na gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut ***

*** Następnie każde ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30 x 20 cm. Możemy do tego użyć trzech równych  blaszek, jeśli jednak takowych nie mamy to możemy piec ciasto, trzy razy w tej samej foremce, przekładając je za każdym razem z papierem do pieczenia lub… mój pomysł był taki, że ciasto z masą orzechową upiekłam w foremce a resztę ciasta rozłożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika podwajając wymiar (60x40cm), a po upieczeniu przecięłam ciasto na pół i uzyskałam dwa blaty ***

*** Następnie przygotowujemy masę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na jeden blat ciasta ***

** Dwa blaty bez orzechów (u mnie jest to jeden duży blat) pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Ciasta studzimy ***

*** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą ***

*** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową dżemu ***

*** Na dżem wykładamy połowę kremu ***

*** Całość przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową dżemu i wykładamy resztę kremu ***

*** Całość przykrywamy plackiem z orzechami ***

*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Dzień dobry, czy pisząc „margaryna” ma Pani na myśli taką Ramę (w pojemniku), czy masło w kostce?

izaa
Gość

uwielbiam takie ciasta