Faszerowane rolady z mięsa mielonego


Roladki z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami

Bardzo smaczne i proste w przygotowani, roladki wieprzowe z pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg wieprzowego mięsa mielonego

1 jajko

2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)

1/2 szklanki mąki

250g kapusty kiszonej

150g pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

3 plasterki suszonych grzybów

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

 

 

*** Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy ***

*** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody ***

*** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem ***

*** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***

*** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu ***

*** Mięso z farszem zwijamy do środka, formujemy w dłoniach tworząc rolady i obtaczamy w mące ***

*** Roladki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut ***

*** W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***

*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz warzywami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

5
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Moje roladki popękaly podczas smażenia. Jaka jest przyczyna?

Olga
Gość
Olga

Moze być mieszane mięso mielone?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Fajny pomysł na mięso mielone.