Faszerowane rolady z mięsa mielonego


Roladki z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami

Bardzo smaczne i proste w przygotowani, roladki wieprzowe z pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg wieprzowego mięsa mielonego

1 jajko

2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)

1/2 szklanki mąki

250g kapusty kiszonej

150g pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

3 plasterki suszonych grzybów

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

 

 

*** Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy ***

*** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody ***

*** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem ***

*** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***

*** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu ***

*** Mięso z farszem zwijamy do środka, formujemy w dłoniach tworząc rolady i obtaczamy w mące ***

*** Roladki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut ***

*** W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***

*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz warzywami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

7
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Polecam bardzo pyszne.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Dobre. polecam!

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Moje roladki popękaly podczas smażenia. Jaka jest przyczyna?

Olga
Gość
Olga

Moze być mieszane mięso mielone?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Fajny pomysł na mięso mielone.