Domowa wędlina z indyka


Pieczony filet z indyka

Mega soczysta, krucha i bardzo aromatyczna – domowa wędlina z indyka, która wprost rozpływa się w ustach. Tak przygotowane mięsko można jeść zarówno na kanapkach, jak i na gorąco do obiadu. Jest pyszne!

 

 

Składniki:

ok. 650g – 700g piersi z indyka

3 ząbki czosnku

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

2 łyżki oleju

 

*** W blenderze miksujemy czosnek, przecier pomidorowy, paprykę, sól, pieprz oraz olej ***

*** Przygotowaną mieszanką nacieramy filet z indyka i całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny ***

*** Filet z indyka wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw szczelnie zamykamy, a na górze robimy małą dziurkę za pomocą wykałaczki lub igły ***

*** Mięso zawinięte w folii umieszczamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Następnie wyjmujemy z piekarnika i mięso zostawiamy zawinięte w folii do czasu całkowitego wystudzenia. W tym czasie soki zostaną wchłonięte w wędlinę, więc mięso zostanie soczyste ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE