Jabłecznik z masą budyniową na kruchym cieście


Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

Pyszne połączenie soczystych jabłek z budyniem i kruchym, maślanym ciastem. Idealna szarlotka do kawy w jesienne południe 🙂

 

 

  • Składniki na ciasto:

400g mąki pszennej tortowej

150g cukru

250g masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

2  jajka

2 łyżki kaszki manny

  • Masa budyniowa:

1 litr mleka

3 opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy)

100g cukru

1 łyżka masła

1 kg jabłek

opcjonalnie: cukier puder – do posypania upieczonego ciasta

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość, aż nie będzie dużych kawałków tłuszczu. Następnie wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części – 60% i 40%, zawijamy w folie i mniejsze ciasto wkładamy do lodówki a większe do zamrażarki na około 30 minut ***

*** Gotujemy budyń: 3/4 litra mleka zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje ***

*** Mniejsze ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32/20cm) ***

*** Ciasto posypujemy kaszką manną . Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i wykładamy na ciasto ***

*** Na jabłka wykładamy ciepły budyń ***

*** Na budyń ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra – dół) i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto należy dobrze wystudzić lub schłodzić, aby masa budyniowa się nie rozlewała. Wierzch ciasta możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o