Babeczki piaskowe ze śliwkami


Babeczki piaskowe ze śliwkami

Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni 🙂 Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…!

 

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

120g miękkiego masła

4 łyżki oleju

3/4 szklanki drobnego cukru

4 jajka

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

6-8 śliwek węgierek

cukier puder do posypania babeczek

 

 

*** Masło ucieramy mikserem razem z olejem, następnie stopniowo dodajemy połowę cukru i całość miksujemy na puch ***

*** Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dodajemy jogurt, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia  i dodajemy do masy, mieszamy – ciasto zrobi się bardzo gęste ***

*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo resztę cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi się lśniąca ***

*** Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy całość delikatnie łyżką do momentu połączenia się składników ***

*** Foremki na babeczki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 12 babeczek) ***

*** Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Na wierzchu babeczek układamy pokrojone owoce, skórką do dołu ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka ***

*** Po upieczeniu babeczki obsypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE