Księżniczka – ciasto bez pieczenia


Ciasto księżniczka

Szybkie i pyszne ciasto, nie wymagające pieczenia. Cztery warstwy herbatników przełożone masą budyniową oraz dżemem malinowym, a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach…

 

 

Składniki:

ok. 60 sztuk herbatników

1 słoiczek dżemu malinowego

50g wiórków kokosowych

opcjonalnie: pralinki Raffaello – do dekoracji

  • Składniki na krem:

4 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru)

1/2 szklanki cukru

1 litr mleka

1 kostka masła (200g)

 

 

*** W pierwszej kolejności przygotowujemy krem: z mleka odlewamy 1,5 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć kipieć zanim dodamy masę budyniową!), cały czas mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy ***

*** Masło ucieramy mikserem przez kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Masę dzielimy na cztery części ***

*** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami ***

*** Następnie wykładamy pierwszą warstwę kremu. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników, na których równomiernie rozsmarowujemy dżem malinowy ***

*** Na dżem wykładamy drugą warstwę kremu. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników ***

*** Na wierzchu rozsmarowujemy trzecią część kremu i wszystko ponownie zakrywamy herbatnikami ***

*** Następnie wykładamy ostatnią warstwę kremu i całość posypujemy wiórkami kokosowymi ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem kawałki ciasta możemy udekorować pralinkami Raffaello ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o