Puszyste, maślane ciasto z jabłkami


Maślany, puszysty jabłecznik

Pulchna, delikatna i wspaniale maślana szarlotka dziś u mnie zagościła. Jest prosta i dość szybka w przygotowaniu, a w smaku tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Polecam wypróbować!

Tortownica, w której piekłam ciasto ma średnicę 22 centymetry.

 

 

Składniki:

ok. 600g jabłek

sok z połowy cytryny

160g masła

130g cukru

4 jajka

szczypta soli

100g mąki pszennej

100g mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania ciasta

 

 

*** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników (nie za długo!) ***

*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Białka dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ***

*** Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy ***

*** Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy (moja ma średnice 22 cm) przekładamy połowę ciasta ***

*** Na ciasto wykładamy jabłka ***

*** Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Maria
Gość
Maria

Dziękuję za przepis, smakowało super. Serdecznie pozdrowienia.

izaa
Gość

fajny przepis; na pewno wypróbuję