Puszysty sernik z mlekiem w proszku


Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Delikatny i puszysty serniczek z polewą czekoladową, który wprost rozpływa się w ustach…

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm.

 

 

Składniki:

ok 20 sztuk herbatników

1 kg mielonego sera z wiaderka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

6 jajek

2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40g)

3/4 szklanki oleju

1,5 szklanki zimnego mleka

1,5 szklanki mleka w proszku

szczypta soli

1 łyżka masła lub margaryny

 

Polewa:

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

1/3 szklanki mleka

 

 

*** Twaróg z wiaderka miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym – na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując, dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek ***

*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy do momentu, aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca ***

*** Do ubitej piany dodajemy naprzemiennie masę serową i zimne mleko, mieszamy za każdym razem delikatnie łyżką ***

*** Blaszkę (moja ma wymiary 26×26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i dno smarujemy masłem lub margaryną ***

*** Na natłuszczonym dnie blaszki układamy herbatniki ***

*** Gotową masę serową wykładamy na herbatniki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Po upieczeniu sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. do garnuszka wkładamy czekolady, zalewamy mlekiem, podgrzewamy i mieszamy ***

*** Sernik smarujemy polewą, studzimy i wkładamy do lodówki, aby zastygła ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o