Kociołek pomidorowy z fasolką i mięsem mielonym


Kociołek pomidorowy z fasolką i mięsem mielonym

Ta potrawa to taka inna wersja fasolki po bretońsku, bo zamiast kiełbaski i wędzonego boczku mamy w niej mięso mielone podsmażone z cebulką. Danie jest bardzo smaczne i syte. Polecam!

 

 

Składniki:

40dkg fasolki Piękny Jaś

0,5kg mielonej wieprzowiny

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

200ml przecieru pomidorowego

Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, liść laurowy

1 łyżka cukru

1 litr bulionu lub wody

olej do smażenia

 

 

*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy obraną marchew, liść laurowy oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotujemy, do momentu, aż fasolka będzie miękka – około godzinę ***

*** W międzyczasie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę wraz z przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy na rumiano ***

*** Podsmażone mięso dodajemy do garnka z ugotowaną fasolką. Miękką marchewkę drobno kroimy i dokładamy do potrawy, mieszamy ***

*** Całość zalewamy przecierem pomidorowym, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz szczyptą chilli. Dodatkowo danie możemy zagęścić poprzez dodanie 1-2 łyżki mąki rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody i zagotowanie potrawy. Możemy też w celu zagęszczenia dania wykonać zasmażkę: rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i podsmażamy z 1-2 łyżkami mąki, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy  ***

*** Potrawę podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o