Ciasto czekoladowe z gruszkami


Ciasto czekoladowe z gruszkami

Dziś zapraszam na łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz mega smaczne i bardzo efektowne ciasto z całymi gruszkami. Do wypieku warto wybrać w miarę miękkie i raczej wysokie owoce, gdyż ciasto podczas pieczenia dość mocno wyrasta.

 

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

1 szklanka oleju

5 gruszek

  • polewa czekoladowa:

100g mlecznej czekolady

100g białej czekolady

ok 10 łyżek mleka

 

 

 

*** Foremkę „keksówkę”(moja ma wymiary 30×10 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Gruszki obieramy ze skórki i układamy w foremce jedna przy drugiej ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Ucieramy. Na koniec wlewamy olej, dokładnie mieszamy ***

*** Masę przelewamy do keksówki z gruszkami ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 1 godzinę – do suchego patyczka (stopień upieczenia należy szczególnie sprawdzać w pobliżu owoców) ***

*** Przygotowujemy polewę czekoladową: w małym garnuszku rozpuszczamy białą czekoladę z 5 łyżkami mleka i dokładnie mieszamy ***

*** Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą, tworząc za pomocą małej łyżeczki poprzeczne paseczki. Następnie w tym samym garnuszku rozpuszczamy mleczną czekoladę z mlekiem, mieszamy i gotową polewą dekorujemy ciasto ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o