Pieguski – pyszne domowe ciasteczka!


Pieguski – pyszne domowe ciasteczka!

Kruche, maślane ciasteczka z kawałkami czekolady to coś co uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Robi się ja łatwo i szybko, no i niestety równie szybko znikają 😉 Polecam!

 

 

Składniki:

100g miękkiego masła

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1/3 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

100g czekolady deserowej lub mlecznej (użyłam deserowej)

 

 

 

*** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka ***

*** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką ***

*** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę ***

*** 3/4 ilości czekolady dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Resztę czekolady odkładamy by przyozdobić nią ciasteczka przed pieczeniem ***

*** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy je na porcję formując niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość sporych odległościach od siebie (piekłam na dużych blaszkach z wyposażenia piekarnika). Z podanej porcji składników wyszło mi 18 ciasteczek ***

*** Następnie w każdą kuleczkę wbijamy kilka kawałków czekolady ***

*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12-15 minut – do mocnego zrumienienia. Podczas pieczenia ciasteczka „rozleją się”, urosną i staną się bardziej płaskie, dlatego ważne aby zachować między nimi odstęp. Piekłam z termoobiegiem, dwie blachy jednocześnie ***

*** Po przestudzeniu ciasteczka stają się kruche i pyszne ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Emila.
Gość
Emila.

Ciastka super. Kruchutkie, nie za słodkie. Polecam przepis.