Siekane kotleciki z kurczaka, pieczarek i pora


Siekane kotleciki z kurczaka, pieczarek i pora

Aromatyczne i soczyste kotleciki drobiowe z dodatkiem pieczarek i pora to świetna alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych kotletów z kurczaka. Są naprawdę pyszne, smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam!

 

 

Składniki na 4-5 kotlecików:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 łyżka majonezu

1 jajko

2 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka mąki ziemniaczanej

10dkg  pieczarek

pół małego pora – jasna część

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

olej lub smalec do smażenia

 

 

*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ***

*** Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy ***

*** Mięso mieszamy z majonezem, jajkiem, mąką, startym serem oraz przyprawami ***

*** Dodajemy usmażone i wystudzone pieczarki, drobno pokrojonego pora i posiekaną pietruszkę ***

*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum godzinę do lodówki ***

*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Robie często takie kotleciki, są szybkie i pyszne. A najważniejsze, że dzieci je uwielbiają 🙂