Faszerowany filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim


Faszerowany filet z kurczaka zapiekany w cieście francuskim

Wyśmienity pomysł na soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem i serem feta oraz zapiekaną w cieście francuskim 🙂

 

 

Składniki:

1 opakowania ciasta francuskiego

2 pojedyncze filety z kurczaka

20dkg szpinaku

1 niewielka cebula

10dkg sera feta

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa

1 jajko – do posmarowania

1 łyżka masła

 

*** Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek oraz szpinak i podsmażamy całość, aż woda odparuje. Szpinak doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, mieszamy i zdejmujemy z patelni. Studzimy ***

*** Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na dwie części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty ***

*** Filety dokładnie myjemy, osuszamy i delikatnie rozcinamy w poprzek tworząc kieszonki. Przyprawiamy z zewnątrz oraz w środku solą, pieprzem, papryką i ziołami ***

*** Do kieszonek wkładamy porcje szpinaku oraz sera fety ***

*** Nafaszerowane piersi kładziemy na ponacinanych płatach ciasta francuskiego ***

*** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka- tak jak widać na zdjęciu. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je ***

*** Gotowe roladki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut ***

*** Podajemy na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
M.
Gość

40 min? Ciasto francuskie nie przypali się po takim czasie w piekarniku? 🙂