Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej


Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Rybka zanurzona w ciekawej octowo- pomidorowej zalewie z cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład  miruny, mintaja czy dorsza.

 

 

Składniki:

600g filetów rybnych (u mnie mintaj)

1 szklanka bułki tartej

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej

olej do smażenia

250ml soku pomidorowego

pół szklanki wody

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli)

8 łyżek octu

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier

 

 

*** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ***

*** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej ***

*** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Usmażoną rybę przekładamy do wysokiego naczynia ***

*** Cebulę kroimy w pół krążki ***

*** Papryki kroimy w paseczki ***

*** Cebulę oraz paprykę wkładamy do garnka lub na patelnie na której smażyła się wcześniej ryba i zalewamy sokiem pomidorowym oraz wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy około 10 minut ***

*** Następnie dodajemy ocet, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem – według uznania, ja dodałam dwie łyżeczki cukru ***

*** Gorącą zalewą zalewamy rybę i odkładamy do wystudzenia ***

*** Ostudzoną rybę w zalewie przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po przyrządzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE: