Cukinia faszerowana mięsem i warzywami


Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Cukinia faszerowana oraz zapiekana z mięsem mielonym i warzywami to przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Poza tym jest to rewelacyjny pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

4 średniej wielkości cukinie

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 cebula

1 czerwona papryka

pół szklanki kukurydzy konserwowej

2 pomidory

2 łyżki koncentratu pomidorowego

10dkg żółtego sera

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia suszona, cukier

olej do smażenia

 

 

*** Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy, ciągle mieszając, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki cukinii ***

*** Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz wydrążone środki z cukinii (dodałam też kawałek cukinii, który zalegał mi w lodówce ;). Całość przez chwilę zasmażamy ***

*** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dokładamy na patelnie ***

*** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy potrawę przez kilka minut, dodajemy koncentrat oraz przyprawy – do smaku, mieszamy ***

*** Cukinie wypełniamy farszem tworząc z niego wystającą górkę ***

*** Na farsz wykładamy starty lub pokrojony w paseczki ser żółty. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez 25 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Katrina
Gość
Katrina

Robiłam dziś to danie, tylko zmodyfikowałam, dodając do farszu ryż 🙂 Polecam, bardzo dobre i łatwe danie! 🙂