Truskawkowe ciasto z adwokatem


Truskawkowe ciasto z adwokatem

Przepyszne i bardzo efektowne ciasto z musem truskawkowym, kremem śmietankowym oraz polewą adwokatową. Polecam!

Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 28x23cm.

 

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki krupczatki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Truskawkowe nadzienie:

50g żelatyny

1 kg truskawek

100g cukru

 

Krem:

7 łyżeczek żelatyny

300g śmietany kremówki 36%

250g kwaśnej śmietany 18%

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru pudru

 

Polewa:

5 łyżeczek żelatyny

200g likieru adwokat

150ml śmietany kremówki 36%

 

Dodatkowo:

świeże truskawki do dekoracji

 

 

*** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***

*** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C ***

*** Następnie przygotowujemy nadzienie malinowe. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Truskawki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy ciągle mieszając, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Gorące truskawki zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Masę odstawiamy do ostygnięcia ***

*** Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy krem. Żelatynę zalewamy  zimną wodą, tak aby była cła zakryta i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Następnie dodajemy pół szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę mieszamy z łyżką kwaśnej śmietany, następnie dodajemy resztę śmietany- po łyżce, ciągle mieszając.  Dodajemy ubitą kremówkę i dokładnie mieszamy – łyżką. Gotowy krem wykładamy na masę truskawkową i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy  zimną wodą, tak aby była cła zakryta i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Następnie dodajemy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy likier oraz żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin ***

*** Gdy polewa stężeje ozdabiamy ciasto z wierzchu połówkami truskawek ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ