Babeczki na maślance z owocami


Babeczki na maślance z owocami

Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu babeczki na maślance z dodatkiem sezonowych owoców. W środku są mięciutkie, puszyste i wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!

 

 

Składniki mokre:

250g maślanki (1 szklanka)

1/2 szklanki oleju

3 całe jajka

 

Składniki suche:

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 szklanki mąki pszennej tortowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

1 szklanka owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki)

cukier puder do posypania babeczek

 

*** W misce roztrzepujemy za pomocą ubijaczki rózgowej wszystkie mokre składniki ciasta, czyli maślankę, olej i jajka ***

*** W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli cukry, mąkę i proszek do pieczenia ***

*** Do miski z mokrymi składnikami przesypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy „rózgą” lub łyżką, aż ciasto będzie jednolite. Foremki na babeczki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 17 babeczek) ***

*** Na wierzchu babeczek układamy owoce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka ***

*** Po upieczeniu babeczki obsypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ