Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - BF8D22F1 167A 4CEF B36B 890F7C27FA5D

Pszczółka Maja – ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem

Pszczółka Maja

Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie.

Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki.

 

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - F5BB50C6 E773 4EE1 B217 AF290F6C911A

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - 3A99B782 E878 4C2C B8A3 43D84C873B37

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki krupczatki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na krem:

2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g)

2,5 szklanki mleka

2 łyżki miodu

200g masła lub margaryny

2 łyżki cukru pudru

 

Składniki na masę brzoskwiniową:

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

0,5 litra wody

 

Składniki na pszczółki:

1 puszka brzoskwiń

50g gorzkiej czekolady

1/5 szklanki śmietanki lub mleka

płatki migdałowe

 

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - DC1C475F 6911 41CD 896F C83F24D2932F

 

*** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy.  Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - 2588758A 322C 409F 936F FAD79F328B5B e1526666263961

*** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C ***

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - D389AB89 627A 46BC BF52 A96CAC764540

*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć wrzeć), dodajemy miód i cały czas mieszamy, gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy (musi być zupełnie zimny). Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przekładamy na wystudzony biszkopt. Jedną łyżkę kremu odkładamy do dekoracji, zrobimy nim później oczka pszczółek. Ciasto wkładamy do lodówki ***

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - 45FB53B7 163E 43B8 8631 013D28DDCD91

*** Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę ***

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - CA486C80 C27A 4B67 B0F3 A82092E9ECB7

*** Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową – zazwyczaj robię to w ten sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki ***

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - E49423D3 366E 4F5B A719 EC0FFE8C6D4C

*** W garnuszku rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką ***

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - A2535856 961C 4C84 8242 FEFB5143A667

*** Brzoskwinie z drugiej puszki odsączamy z zalewy. Czekoladę przelewamy do woreczka. Na końcu woreczka robimy małą dziurkę i polewamy brzoskwinie czekoladą tworząc paseczki ***

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - C2A8D057 E405 4D65 A975 EDF89626C952

*** Małą łyżeczkę moczymy w czekoladzie i tył łyżeczki odciskamy na brzoskwiniach tworząc buźki pszczółek. Z odłożonego wcześniej kremu robimy oczka za pomocą wykałaczki ***

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - 1AC548C0 7838 454B 9B81 AF1B0E4823C5

*** Brzoskwinie zostawiamy na kilka minut aby czekolada zastygła. Następnie na górze każdej brzoskwini robimy małe nacięcie i umieszczamy w nim płatki migdałowe tworząc skrzydełka ***

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - F5BB50C6 E773 4EE1 B217 AF290F6C911A

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - BF8D22F1 167A 4CEF B36B 890F7C27FA5D

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - IMG 2028

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - IMG 1742

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - IMG 2175 1

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - IMG 3770

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Pszczółka Maja - ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

 

 

 

12 komentarzy do “Pszczółka Maja – ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry