Karkówka z grilla w pysznej marynacie


Marynowana karkówka z grilla

To mięsko zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem na grillu. No cóż, trzeba przyznać, że karkówka z rusztu jest przepyszna, a już szczególnie gdy poleży wcześniej przez kilka godzin w aromatycznej marynacie. Polecam!

 

Składniki:

ok 1kg karkówki

Marynata:

1/3 szklanki oliwy lub oleju

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżeczka słodkiej  papryki mielonej

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżka ostrej musztardy

2 łyżki pikantnego ketchupu

 

*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) ***

*** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 12-24 godziny ***

*** Karkówkę grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką ***

*** Do mojej karkówki podałam sałatkę ziemniaczaną na którą przepis znajdziecie TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

6
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Bartosz
Gość
Bartosz

Rewelacyjna! Palce lizać!

Porks
Gość
Porks

Tegoroczna królowa każdego mojego grilla. Wszyscy goscie zachwyceni

Ania
Gość
Ania

Pyszna karkóweczkę.Dodałam więcej soli do marynaty. Wyszło super!

Aneta
Gość
Aneta

Ta karkówka jest przepyszna! Marynowałam ją trochę ponad 12 godzin i wyszła super. Wszystkim bardzo smakowało

Ewusia
Gość
Ewusia

Napisane w przepisie, żeby marnować od 12 do 24 H, także wpis bezpodstawny 🙂 zaczęło się marynować, próbujemy jutro 🙂

Marta
Gość
Marta

Nie dobra ta marynata pomimo marynowania w niej 6 godzin mięso mdłe bez wyraźnego smaku