Karkówka z grilla w pysznej marynacie


Marynowana karkówka z grilla

To mięsko zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem na grillu. No cóż, trzeba przyznać, że karkówka z rusztu jest przepyszna, a już szczególnie gdy poleży wcześniej przez kilka godzin w aromatycznej marynacie. Polecam!

 

Składniki:

ok 1kg karkówki

Marynata:

1/3 szklanki oliwy lub oleju

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżeczka słodkiej  papryki mielonej

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżka ostrej musztardy

2 łyżki pikantnego ketchupu

 

*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) ***

*** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 12-24 godziny ***

*** Karkówkę grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką ***

*** Do mojej karkówki podałam sałatkę ziemniaczaną na którą przepis znajdziecie TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
kasia
Gość

Wygląda pysznie, szukam właśnie dobrej marynaty do karkówki