Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej


Grillowane szaszłyki z polędwiczki

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego pieczenia. Świetnie komponuje się z papryką oraz cebulką a dodatek świeżej bazylii nadaje ciekawego smaku i aromatu. Szaszłyki z polędwiczki to doskonała propozycja na grilla, ale nie tylko, możemy upiec je także na patelni a nawet w piekarniku. Polecam!

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego)

kilka listków świeżej bazylii

kawałek czerwonej papryki

kawałek żółtej papryki

pół czerwonej cebuli

3 łyżki oleju

po 1 łyżeczce:  soli, pieprzu mielonego, słodkiej papryki mielonej

patyczki do szaszłyków

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm ***

*** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) ***

*** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę ***

*** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry ***

*** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków – po 3-4 krążki na każdy patyczek ***

*** W miseczce mieszamy olej z solą, pieprzem i papryką ***

*** Szaszłyki smarujemy z dwóch stron olejem z przyprawami i odkładamy na co najmniej 30 minut ***

*** Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu lub na patelni przez 7-9 minut, kilkakrotnie obracając ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE