Chlebki do żurku


Chlebki do żurku

Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać pod przykryciem. Następnego dnia wystarczy wstawić je na kilka minut do piekarnika i będą idealne 🙂

 

 

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej

7g suchych drożdży

320ml ciepłej wody

2 łyżki oleju

2 płaskie łyżeczki soli

2 płaskie łyżeczki cukru

 

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania chlebków

 

 

*** W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże, sól i cukier. Wodę mieszamy z olejem i wlewamy do suchych składników. Następnie wyrabiamy ciasto. Zagniatamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ***

*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 części, Z każdej części odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego – na uchwyt ***

*** Z każdej części ciasta formujemy zgrabną kulę a na czubku umieszczamy małą kuleczkę. Gotowe chlebki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut ***

*** Wyrośnięte chlebki smarujemy rozmieszanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) ***

*** Upieczone chlebki wyjmujemy i odkładamy do przestygnięcia na 15 minut. Przed podaniem odcinamy wierzch chlebka, wydrążamy środek i zalewamy zupą ***

*** Smacznego ***

 

Polecam także:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Chlebki do żurku

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Jeżeli chlebki pieczemy dzień lub dwa dni wcześniej, to przed samym podaniem (już po wydrążeniu) możemy je przez chwilę podgrzać w piekarniku. Chlebki będą wówczas chrupiące i smaczniejsze. Nie jest to jednak konieczne.
      Również pozdrawiam 🙂