Ciasto Rajski ptak


Ciasto Rajski ptak

Bajeczny w wyglądzie i przepyszny w smaku serniczek na zimno udekorowany ptasim mleczkiem. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie gotujmy.pl i od razu bardzo mi się spodobał,  jednak moją wersję troszkę zmodyfikowałam. Między innymi zmieniłam kolor jednej galaretki gdyż w oryginale ciasto było całe niebieskie. Serniczek jest raczej łatwy w wykonaniu i bardzo efektownie się prezentuje. Polecam!

 

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na masę serową:

500g mielonego twarogu (użyłam sera z wiaderka)

1/4 szklanki cukru pudru

1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wody

1/2 szklanki śmietanki 30%

 

Masa kokosowa:

250 ml śmietanki 30%

1 śmietan-fix

1 łyżka cukru pudru

3 łyżki wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

1 niebieska galaretka + 1 i 1/2 szklanki wody

1 opakowanie ptasiego mleczka

 

 

*** BISZKOPT. Wszystkie składniki na biszkopt wyciągamy wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie blaszka o wymiarach 24×24) wyłożoną papierem do pieczenia ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 30 minut ***

*** Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, przecinamy go na dwa blaty ***

*** MASA SEROWA. Galaretkę malinową rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Pół szklanki śmietanki ubijamy za pomocą miksera, dodajemy cukier puder i zmielony ser, wszystko razem delikatnie miksujemy.  Następnie dodajemy przestudzoną galaretkę i wszystko dokładnie razem mieszamy ***

*** Kiedy masa serowa zacznie tężeć wylewamy około 1/3 masy na biszkopt. Na masie układamy w rzędach ptasie mleczko rogiem do dołu, jedno za drugim ***

*** Na ptasie mleczko wylewamy resztę masy, wygładzamy i przykrywamy drugą połową biszkoptu ***

*** MASA KOKOSOWA. Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan fiksem. Dodajemy cukier puder i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na wierzch ciasta i całość wkładamy do lodówki. W tym czasie niebieską galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy i następnie delikatnie wylewamy na ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki aby stężało ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ