Kruche rogaliki (ciasto serowe)


Kruche rogaliki z ciasta serowego!

Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam!

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej

150g miękkiego masła

100g miękkiej margaryny

200g mielonego białego sera

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

 

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania rogalików

czekolada, marmolada lub ser do nadziania

 

 

*** Z podanych składników zagniatamy ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) ***

*** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) ***

*** Ciasto zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce ***

***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

*** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia ***

*** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ