Mini bagietki czosnkowe


Mini bagietki czosnkowe

Chrupiące z zewnątrz i puszyste oraz mięciutkie w środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u mnie w domu była to porcja na raz, wszystkie wyszły jeszcze ciepłe 😉

Składniki na ciasto:

400 g mąki pszennej chlebowej (użyłam mąki typ 650 )

2 płaskie łyżeczki soli

10 g cukru

1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy )

200 ml letniego mleka

30 g miękkiego masła

 

Dodatkowo:

50g miękkiego masła

3-4 ząbki czosnku

pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (można też użyć suszonej pietruszki)

1 jajko- do posmarowania bułek

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być gładkie i sprężyste ***

*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto ***

*** Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części z których formujemy podłużne mini bagietki ***

*** Bułeczki delikatnie spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Blaszkę, przykrywami i odkładamy bagietki ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: Miękkie masło rozcieramy łyżką z przeciśniętym czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki ***

*** Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i każdą nacinamy w trzech lub czterech miejscach ***

*** W nacięciach umieszczamy masło czosnkowe ***

*** Mini bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut ***

*** Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ