Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym


Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym

Smaczny, prosty i szybki pomysł na kotleciki z kurczaka. Mięso jest bardzo soczyste i kruche, a ciasto lekko chrupiące, delikatne i pyszne. Polecam!

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

150g gęstego jogurtu naturalnego

1 jajko

przyprawa do kurczaka

papryka mielona – ostra i słodka

sól i pieprz

1 szklanka mąki pszennej

olej do smażenia

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i obsypujemy przyprawą do kurczaka ***

*** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami ***

*** Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki ***

*** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące ***

*** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy na ciepło na przykład z frytkami i surówką ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE: