Kotleciki z pieczarkami


Kotleciki z pieczarkami

Smażone kotlety mielone, faszerowane pieczarkami i cebulką to ciekawa propozycja obiadowa. Grzyby nadają mięsu wspaniały smak i soczystość. Już nie pamiętam kiedy ostatnio zrobiłam na obiad zwykłe kotlety mielone. Ostatnio zawsze dokładam jakiś dodatek, i o dziwo moim domownikom bardzo takie kombinacje smakują. Jakiś czas temu zajadaliśmy się zrazami z mięsa mielonego, później kotlecikami z cukinią a także roladkami z kolorowym farszem i wszystkie to pozycje przypadły nam do gustu. Dziś przyszedł czas na pyszne kotleciki z pieczarkami :))

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

200g pieczarek

1 cebula

1 jajko

2-3 łyżki bułki tartej

2 łyżki wody

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia

Olej do smażenia

dodatkowa bułka tarta do obtoczenia

 

*** Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni. Mięso mielone mieszamy razem z jajkiem, bułką tartą, wodą (woda sprawi, że mięso nie będzie zbyt suche) i przyprawami na jednolitą masę***

*** Farsz dzielimy na 5 części. Każdą porcje spłaszczamy na cienki placek i nakładamy na nią łyżkę farszu z pieczarek ***

***  Kotleciki zaklejamy, tak aby farsz był w środku, obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na oleju na średnim ogniu z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Ogień jednak nie może być zbyt duży ponieważ kotleciki zaczną nam się przypalać z wierzchu a nie zdążą dojść w środku ***

*** SMACZNEGO ***

Moje kotleciki podałam z duszonymi ziemniaczkami oraz jarzynką z gotowanej marchewki i kalarepki na którą przepis znajdziecie tutaj:

http://blogzapetytem.pl/2017/08/29/gotowana-marchewka-kalarepka/