Domowa pieczeń rzymska


Domowa pieczeń rzymska

Prawdziwy rarytas dla wszystkich mięsożerców. Taką pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, jako na przykład dodatek do kanapek. Pokrojona na gorąco w grube plastry i podana z ciemnym sosem będzie idealna jako danie obiadowe, natomiast po wystygnięciu, doskonale sprawdzi się jako obkład do chleba w postaci cieniutkich plasterków. Podczas pieczenia z mięsa wytapia się tłuszcz (ponieważ w składzie jest boczek), który po zastygnięciu staje się smalcem w czystej postaci i można nim smarować kanapki pod pieczeń :))

Składniki:

1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam karkówki, łopatki i boczku )

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki mleka

2 jajka

Przyprawy:  sól, pieprz, majeranek, kolendra, gałka muszkatołowa

tłuszcz do smażenia cebulki

 

*** Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy aby napęczniała. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy do smaku ***

*** Masę mięsną dobrze wyrabiamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub keksówki ***

*** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę (piekłam z termoobiegiem) ***

*** Pieczeń możemy serwować zarówno na ciepło jak i na zimno ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Pieczeń rzymska z cukinią w cieście francuskim