Śledzie w zalewie octowej


Śledzie w zalewie octowej

Smażone i marynowane w zalewie octowej śledzie to istny rarytas. Uwielbiam ryby! A śledzie to mogę jeść ciągle i w każdej postaci. Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu, myślę, że każdy sobie z nim poradzi :)) Polecam!

 

Składniki:

1 kg śledzi- wyfiletowanych, bez głów

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka soli

olej do smażenia

 

 

Składniki zalewy:

3 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

1 cebula

1 marchewka

1 ząbek czosnku

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

4 ziarenka ziela angielskiego

5 ziarenek pieprzu

1 łyżeczka gorczycy

2 liście laurowe

 

 

*** Śledzie dokładnie myjemy, przekładamy do miski, solimy i mieszamy. Następnie panierujemy w mące, mój sposób na to (o którym kiedyś gdzieś przeczytałam)  jest taki, że umieszczamy ryby w szczelnym worku foliowym, zasypujemy mąką (1 szklanka), zamykamy i równomiernie potrząsamy aż wszystkie śledzie dokładnie się oblepią. W ten sposób unikamy niepotrzebnego brudzenia talerzy oraz kuchni :)) ***

*** Ryby smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na złoty kolor i przekładamy do naczynia, garnka lub słoików ***

*** Przygotowujemy zalewę: wodę z octem zagotowujemy, dodajemy obraną i pokrojone w plasterki marchew, czosnek i cebulę oraz resztę składników zalewy. Gotujemy kilka minut aż warzywa lekko zmiękną. Następnie gorącą zalewę przelewamy do naczynia ze śledziami ***

*** Naczynie zamykamy (ja użyłam naczynia żaroodpornego i przykryłam je folią spożywczą) i gdy zalewa całkowicie wystygnie przekładamy do lodówki. Śledzie są idealne już po dwóch dniach, chociaż u mnie połowa znika już następnego dnia po przyrządzeniu ;)) ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Opiekane śledzie w zalewie pomidorowo-octowej