Zapiekanka ryżowo-warzywna z kurczakiem


Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

Bardzo smaczny, sycący i kolorowy obiad z piekarnika. Taka zapiekanka to proste i mało czasochłonne danie, którym naje się cała rodzina. Pomysł na tą potrawę zaczerpnęłam z grupy kulinarnej i już oglądając zdjęcia byłam przekonana, że jest pyszna, nie pomyliłam się!  Polecam użyć ryżu basmati, ponieważ zwykły ryż może nam się rozgotować. Wówczas danie już nie będzie tak apetycznie wyglądało. W ciągu godziny pieczenia, ryż spokojnie zmięknie i wchłonie bulion, warzywa idealnie dojdą a mięsko ładnie skruszeje i zrumieni się :))

Składniki:

5 podudzi kurczaka

250g ryżu basmati

1 opakowanie (400-500g) mrożonej mieszanki ulubionych warzyw (użyłam mieszanki z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką), można też użyć świeżych warzyw

0,5 litra gorącego bulionu warzywnego ( bulion musi być dość intensywnie przyprawiony )

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany

olej do smażenia

masło do wysmarowania formy

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** Po tym czasie kurczaka obsmażamy przez chwilę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia ***

*** Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie  wysypujemy suchy ryż ( surowy, nie ugotowany! ) ***

*** Na ryż wykładamy warzywa i delikatnie mieszamy ***

*** Całość zalewamy gorącym bulionem ***

*** Na wierzchu układamy podsmażone pałki z kurczaka ***

*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 60 minut ***

*** Przed podaniem danie możemy posypać drobno pokrojonym koperkiem lub pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Kebabowa zapiekanka makaronowa