Wiśniowa pokusa


Wiśniowa pokusa

Bajecznie smaczne ciasto z wiśniami, zatopionymi  w galaretce oraz masą budyniową, na puszystym makowym biszkopcie. A wszystko dopełnione warstwą z herbatników i oblane czekoladą. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje ale również wspaniale wygląda. Polecam :))

Składniki na biszkopt:

3 jajka

szczypta soli

100g cukru

1 niepełna łyżka oleju

1 niepełna łyżka gorącej wody

3/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki maku

 

Składniki na krem budyniowy:

1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy, bez cukru ( 65g )

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki cukru

700 ml mleka

100 g miękkiego masła

 

Składniki na galaretkę:

1 słoik wiśni w kompocie

Sok z kompotu + woda – by łącznie uzyskać 750ml

2 galaretki wiśniowe

 

Składniki na wierzch ciasta:

Herbatniki typu be-be – około 30-35 sztuk

1 czekolada deserowa + 6 łyżek mleka

opcjonalnie: 1/2 czekolady białej + 3 łyżki mleka

 

*** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W osobnej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy( użyłam blaszki  o wymiarach 25×35 cm ). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka ***

*** Następnie przygotowujemy masę budyniową: 500ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszamy, aż budyń będzie miał gładką konsystencje. Gotujemy przez około 2 minuty, aż zacznie bulgotać. Następnie odstawiamy z ognia i studzimy, często mieszając aby nie zrobił się kożuch.

Ostudzony budyń ubijamy chwilę mikserem , a następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Cały czas ubijamy, aż dodamy całe masło i powstanie puszysta masa. Masę budyniową wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto ***

*** Przechodzimy do przygotowania galaretki. Wiśnie przecedzamy a kompot przelewamy do naczynia z miarką i dodajemy wodę, tak by łącznie uzyskać 750ml płynu. Wodę z kompotem przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Odstawiamy do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie na kremie budyniowym układamy wiśnie i całość zalewamy zimną, lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki ***

*** Gdy galaretka całkowicie stężeje układamy na niej herbatniki ***

*** W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki.

Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek i za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak. Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Następnie ciasto wkładamy do lodówki, do schłodzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam również:

Ciasto Filadelfia (bez pieczenia)