Ciasto Snikers


Ciasto Snikers

Popularny, niebiańsko smaczny przekładaniec miodowy, z orzechami i masą kajmakową oraz budyniową. Ciasto to wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Wspaniale pasuje na różnego rodzaju uroczystości, święta i imprezy. Moim zdaniem snikers, na drugi a nawet trzeci dzień po zrobieniu, smakuje jeszcze lepiej niż pierwszego dnia :))

 

 

Składniki na ciasto:

600g mąki pszennej

pół szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3 jajka

200g margaryny

2 łyżki mleka

3 łyżki miodu

2 łyżeczki sody

 

Pomada orzechowa:

150g orzechów- można użyć więcej (użyłam orzechów włoskich i laskowych)

80g margaryny

1 łyżka cukru

2 łyżki miodu

 

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy, bez cukru ( 65g )

1  łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki cukru

700 ml mleka

100 g miękkiego masła

 

 

*** Mąkę z sodą przesiewamy i dodajemy margarynę oraz resztę składników. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na trzy równe części ***

*** Idealnie byłoby gdybyśmy mieli trzy równe foremki, jeśli jednak nie mamy to możemy piec ciasto, trzy razy w tej samej foremce, przekładając je za każdym razem z papierem do pieczenia lub… mój pomysł był taki, że ciasto z masą orzechową upiekłam w foremce a resztę ciasta rozłożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika, a po upieczeniu przecięłam ciasto na pół i uzyskałam dwa blaty ( akurat tak się stało, że blaszka z piekarnika była dwa razy większa od mojej foremki i po przecięciu miałam trzy równe blaty )***

*** Następnie przygotowujemy pomadę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, dodajemy posiekane orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na jeden blat ciasta ***

*** Dwa blaty bez pomady (u mnie jest to jeden duży blat) pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Następnie ciasta wyjmujemy i studzimy ***

*** Przygotowujemy masę budyniową:  500ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru,  w  pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszamy, aż budyń będzie miał gładką konsystencje. Gotujemy przez około 2 minuty, aż zacznie bulgotać. Następnie odstawiamy z ognia i studzimy, często mieszając aby nie zrobił się kożuch.

Ostudzony budyń ubijamy chwilę mikserem , a następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Cały czas ubijamy aż dodamy całe masło i powstanie puszysta masa. Masę budyniową wykładamy równomiernie na pierwszy blat ciasta ***

*** Masę przykrywamy drugim blatem ciasta, który smarujemy masą kajmakową z puszki. Dobrze jest puszkę z kajmakiem wcześniej podgrzać umieszczając ją na kilkanaście minut w garnuszku z gorącą wodą, wówczas krem lepiej będzie się rozsmarowywał ***

*** Całość przykrywamy ostatnim blatem, z orzechami i delikatnie dociskamy ***

*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także 10 pomysłów na łatwe, pyszne i efektowne ciasta:

10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paula Ślęzak
Paula Ślęzak
10 miesięcy temu

Witam, jaka wielkość blachy będzie najlepsza?

Anonimowo
Anonimowo
11 miesięcy temu

Witam. Jaka wielkość blaszki muszę mieć?