Ciasto Snikers


Ciasto Snikers

Popularny, niebiańsko smaczny przekładaniec miodowy, z orzechami i masą kajmakową oraz budyniową. Ciasto to wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Wspaniale pasuje na różnego rodzaju uroczystości, święta i imprezy. Moim zdaniem snikers, na drugi a nawet trzeci dzień po zrobieniu, smakuje jeszcze lepiej niż pierwszego dnia :))

 

 

Składniki na ciasto:

600g mąki pszennej

pół szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3 jajka

200g margaryny

2 łyżki mleka

3 łyżki miodu

2 łyżeczki sody

 

Pomada orzechowa:

150g orzechów- można użyć więcej (użyłam orzechów włoskich i laskowych)

80g margaryny

1 łyżka cukru

2 łyżki miodu

 

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy, bez cukru ( 65g )

1  łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki cukru

700 ml mleka

100 g miękkiego masła

 

 

*** Mąkę z sodą przesiewamy i dodajemy margarynę oraz resztę składników. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na trzy równe części ***

*** Idealnie byłoby gdybyśmy mieli trzy równe foremki, jeśli jednak nie mamy to możemy piec ciasto, trzy razy w tej samej foremce, przekładając je za każdym razem z papierem do pieczenia lub… mój pomysł był taki, że ciasto z masą orzechową upiekłam w foremce a resztę ciasta rozłożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce od piekarnika, a po upieczeniu przecięłam ciasto na pół i uzyskałam dwa blaty ( akurat tak się stało, że blaszka z piekarnika była dwa razy większa od mojej foremki i po przecięciu miałam trzy równe blaty )***

*** Następnie przygotowujemy pomadę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, dodajemy posiekane orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na jeden blat ciasta ***

*** Dwa blaty bez pomady (u mnie jest to jeden duży blat) pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170’C. Natomiast blat z polewą orzechową pieczemy około 13-15 minut, w takiej samej temperaturze. Następnie ciasta wyjmujemy i studzimy ***

*** Przygotowujemy masę budyniową:  500ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru,  w  pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszamy, aż budyń będzie miał gładką konsystencje. Gotujemy przez około 2 minuty, aż zacznie bulgotać. Następnie odstawiamy z ognia i studzimy, często mieszając aby nie zrobił się kożuch.

Ostudzony budyń ubijamy chwilę mikserem , a następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Cały czas ubijamy aż dodamy całe masło i powstanie puszysta masa. Masę budyniową wykładamy równomiernie na pierwszy blat ciasta ***

*** Masę przykrywamy drugim blatem ciasta, który smarujemy masą kajmakową z puszki. Dobrze jest puszkę z kajmakiem wcześniej podgrzać umieszczając ją na kilkanaście minut w garnuszku z gorącą wodą, wówczas krem lepiej będzie się rozsmarowywał ***

*** Całość przykrywamy ostatnim blatem, z orzechami i delikatnie dociskamy ***

*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły ***

*** SMACZNEGO ***