Złociste kulki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane na obiad

Złociste kulki ziemniaczane

Panierowane, smażone kuleczki z gotowanych ziemniaków, faszerowane wędzonym boczkiem oraz cebulką.

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam mój sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały mi z obiadu- były to placuszki z łososiem oblane sosem tzatziki. Wówczas ktoś podsunął mi inny pomysł, a mianowicie panierowane kulki wykonane z puree. Oczywiście sprawdziłam i muszę powiedzieć…pyszotka! Polecam :))

Składniki:

około 300g ugotowanych ziemniaków

100ml mleka

1 jajko

4 łyżki mąki

1 niewielka cebulka

10dkg wędzonego boczku

sól oraz pieprz- do smaku

olej do smażenia

Do panierowania:

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka sezamu

1 łyżka rozdrobnionych płatków kukurydzianych

 

Kulki ziemniaczane do obiadku

 

*** Ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, a następnie dodajemy mleko, mąkę oraz jajko i dokładnie mieszamy ***

Masa z ziemniakó na złociste kulki

*** Cebulkę oraz wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i zasmażamy razem na patelni ***

Boczek smażony z cebulką

*** Do masy ziemniaczanej dodajemy lekko przestudzoną cebulkę z boczkiem oraz sól i pieprz- do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ***

Masa ziemniaczana na kulki

*** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą składniki panierki ***

Złocista panierka do kulek ziemniaczanych

*** Z ziemniaczanego ciasta formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je dokładnie w panierce ***

Kulki ziemniaczane w panierce

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze ziemniaczane kule na rumiano z każdej strony ***

Smażone kulki na obiad

*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu ***

Ziemniaczane kulki na obiad

Złociste kulki ziemniaczane

*** SMACZNEGO ***

Polecam również przepis na placuszki ziemniaczane:

Placuszki z gotowanych ziemniaków