Złociste kulki ziemniaczane


Złociste kulki ziemniaczane

Panierowane, smażone kuleczki z gotowanych ziemniaków, faszerowane wędzonym boczkiem oraz cebulką.

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam mój sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały mi z obiadu- były to placuszki z łososiem oblane sosem tzatziki. Wówczas ktoś podsunął mi inny pomysł, a mianowicie panierowane kulki wykonane z puree. Oczywiście sprawdziłam i muszę powiedzieć…pyszotka! Polecam :))

Składniki:

około 300g ugotowanych ziemniaków

100ml mleka

1 jajko

4 łyżki mąki

1 niewielka cebulka

10dkg wędzonego boczku

sól oraz pieprz- do smaku

olej do smażenia

Do panierowania:

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka sezamu

1 łyżka rozdrobnionych płatków kukurydzianych

 

 

*** Ziemniaki rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, a następnie dodajemy mleko, mąkę oraz jajko i dokładnie mieszamy ***

*** Cebulkę oraz wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i zasmażamy razem na patelni ***

*** Do masy ziemniaczanej dodajemy lekko przestudzoną cebulkę z boczkiem oraz sól i pieprz- do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą składniki panierki ***

*** Z ziemniaczanego ciasta formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je dokładnie w panierce ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze ziemniaczane kule na rumiano z każdej strony ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam również przepis na placuszki ziemniaczane:

Placuszki z gotowanych ziemniaków