Kotlety schabowe inaczej :)


Kotlety schabowe inaczej

Bardzo lubię kotlety schabowe, szczególnie pasują mi na niedzielny obiad, w towarzystwie duszonych ziemniaczków i kiszonej kapusty. Wielokrotnie już słyszałam, że mięso przełożone cebulą i moczone w mleku jest dużo lepsze i delikatniejsze w smaku, a do tego jeśli przy panierowaniu, do jajka dodamy trochę majonezu i ketchupu to już zupełnie wychodzi rewelacja.  Oczywiście musiałam to sprawdzić i powiem Wam że, rewelacja- bardzo nam takie kotlety smakowały i z pewnością będę je często robić :))

Składniki:

3 kotlety schabowe

1 cebula

1 szklanka mleka

1 jajko

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka pikantnego ketchupu

3/4 szklanki bułki tartej

sól i pieprz

olej do smażenia

*** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy (ja kupiłam już rozbite kotlety). Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu, całość umieszczamy w misce ***

*** Mięso z cebulą zalewamy mlekiem i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc ***

*** W miseczce mieszamy jajko z majonezem i ketchupem, natomiast na dużym talerzu przygotowujemy bułkę tartą do panierowania ***

*** Mięso odciskamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Kotlety obtaczamy kolejno, najpierw w cieście a następnie w bułce tartej ***

*** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***

*** SMACZNEGO ***