Kurczak pieczony w ketchupowo-majonezowej marynacie


Kurczak pieczony w ketchupowo-majonezowej marynacie

Szybkie, łatwe i pyszne danie! Takie właśnie lubię najbardziej. Soczyste mięsko z kurczaka w ketchupowo-majonezowej marynacie z dodatkiem aromatycznego czosnku. No i jeszcze ta wspaniała, chrupiąca skórka :))

 

Składniki:

2 nogi / udka z kurczaka

1 łyżka pikantnego ketchupu

1 łyżka majonezu

1 ząbek czosnku

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i obsypujemy przyprawami. Odkładamy na 30 minut do lodówki (jeśli nie mamy czasu to możemy ten krok pominąć) ***

*** W miseczce mieszamy ketchup z majonezem oraz z przeciśniętym czosnkiem. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i smarujemy marynatą ***

*** Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 40 minut. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 15 minut ***

*** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

Do mięsa podałam ziemniaczki pieczone w ziołach, które upiekłam w piekarniku, razem z kurczakiem. Przepis poniżej:

Ziemniaczki pieczone w ziołach