Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Szybki i pyszny obiad z mięsa i warzyw

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Mięsne zawijańce z kolorowym farszem w sosie własnym, skradły nasze podniebienia. Jakiś czas temu przyrządziłam zrazy z mięsa mielonego, które bardzo nam posmakowały i na blogu też spotkały się z wielkim zainteresowaniem. Dziś serwuje równie pyszne roladki z mięsa mielonego, duszone w sosie pieczeniowym i wypełnione smakowitym farszem z wędzonego boczku i  sezonowych warzyw. Polecam :))

Szybki obiad z faszerowanego mięsa i ziemniaków

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 jajko

1 bułka namoczona w mleku lub pół szklanki bułki tartej

10 dkg wędzonego boczku

pół niedużej cukinii

pół czerwonej papryki

1 niewielka cebula

1 łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa

bułka tarta do obtoczenia roladek

olej do smażenia

 

*** Cebulkę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na patelni ***

Cebula z boczkiem smażona do obiadku na patelni

*** Cukinie oraz paprykę również kroimy w niewielką kosteczkę i dokładamy na patelnie do podsmażonego boczku z cebulką. Wszystko razem przesmażamy przez około dwie minuty ciągle mieszając ***

Warzywa na patelni

*** Mięso mielone mieszamy z odciśniętą z mleka bułką (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku.  Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając ***

Danie główne z mięsa mielonego   Mięso mielone z warzywami

*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc rolady ***

Faszerowane rolady z warzywami na szybki obiad   Roladki z mięsa mielonego z warzywami w środku

*** Roladki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony ***

Zawijańce z mielonego mięsa idealne do obiadu

*** Następnie mięso zalewamy szklanką wody i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut co jakiś czas obracając roladki. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, możemy także dodać ulubione zioła. Gotujemy jeszcze wszystko kilka minut na niewielkim ogniu ***

Roladki w sosie własnym

*** W razie potrzeby sos możemy zaciągnąć mąką zmieszaną z wodą ***

Szybki obiad z mięsem mielonym   Obiad z faszerowanego mięsa

Roladki z mięsa mielonego z ziemniaczkami

*** SMACZNEGO ***

Polecam także pyszne roladki/zrazy z mięsa mielonego:

Zrazy (rolady) z mięsa mielonego