Gulasz z żołądków drobiowych

Zupa z podrobów drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

Prawdziwa uczta dla miłośników podrobów. Nie wszyscy lubią tego rodzaju dania ale jak dla mnie jest to coś bardzo smakowitego :)) Uwielbiam żołądki!

Składniki:

0,5 kg żołądków drobiowych

1 cebula

3 ziarenka pieprzu

2 ziarenka ziela angielskiego

liść laurowy

olej do smażenia

1 łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

1 łyżka mąki

2 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki

 

*** Żołądki dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby całe mięso było przykryte i obgotowujemy przez kilkanaście minut ***

Żołądki drobiowe na Gulasz

*** Następnie żołądki odcedzamy, ponownie myjemy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy oraz łyżeczkę soli i gotujemy około 1 godzinę- do miękkości. W między czasie kroimy cebulę w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni. Gdy żołądki są już miękkie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki (ale nie wylewamy wody w której się gotowały ponieważ będzie nam jeszcze potrzebna) ***

Ugotowane żołądki drobiowe

*** Żołądki dodajemy na patelnie do cebuli i razem podsmażamy ciągle mieszając ***

Żołądki na patelni podsmażane wraz z cabulką

*** Następnie podroby zalewamy wodą w której się gotowały. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką słodką oraz ostrą (jeżeli używamy kostek bulionowych- pieczeniowych to również możemy dodać jednak wówczas należy pominąć sól podczas przyprawiania) i gotujemy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem ***

Żołądki drobiowe na patelni

*** Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, dolewamy wodę (około 1/3 szklanki), mieszamy i wlewamy na patelnie tym samym zaciągając sos. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy więcej wody ***

Podroby drobiowe w sosie własnym

*** Podajemy z kaszą lub ziemniaczkami, posypane świeżo pokrojoną zieloną pietruszką ***

Gulasz drobiowy z kaszą

Gulasz drobiowy z zołądków

*** SMACZNEGO ***