Bułeczki czosnkowe

Czosnkowe pieczywo

Bułeczki czosnkowe

Pyszne pieczywo z masłem czosnkowo- pietruszkowym. Bułeczki są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, a do tego ten zapach który wydobywa się z piekarnika… Coś wspaniałego :)) Polecam!

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki

20g drożdży

300ml mleka

szczypta cukru

2 łyżeczki soli

3 łyżki masła

 

Składniki na masło czosnkowe:

100g masła

3-4 ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

 

*** Przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek ciepłego mleka. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość możemy przejść do robienia ciasta ***

Zaczyn na ciasto na bułeczki czosnkowe

 

*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz zaczyn i mieszamy. Dodajemy lekko podgrzane mleko i wyrabiamy ciasto na gładką masę. . Następnie dokładamy miękkie masło i  ponownie wyrabiamy ***

Ciasto na bułeczki czosnkowe

*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i formujemy małe podłużne bułeczki (wyszło mi 12 sztuk), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie do wyrośnięcia na około30 minut ***

Ciasto podzielone na części i przygotowane do pieczenia

*** W  między czasie w miseczce mieszamy masło z przeciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekaną natką pietruszki ***

Masło zmieszane z czosnkiem i ziołami

*** Po wyrośnięciu w bułeczkach robimy poprzeczne nacięcia w które nakładamy masło czosnkowe ***

Bułeczki nasmarowane masłem czosnkowym

*** Bułeczki pieczemy około 15- 20 minut w temperaturze 200’C ***

Bułeczki po wyjęciu z piekarnika

Pyszne czosnkowe bułeczki

Bułeczki z masłem czosnkowym

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Chlebek ziołowy do odrywania