Kolorowe roladki schabowe

Pyszne schabowe zawijańce przecięte na pół

Kolorowe roladki schabowe

Delikatne, mięciutkie mięso z pysznymi dodatkami wprost rozpływające się w ustach to świetna propozycja na rodzinny, domowy obiad. Roladki idealnie komponują się z pyzami czy innymi kluseczkami a także z ziemniaczkami lub kaszą. Do tego tylko pyszna surówka (u mnie z kiszonej kapusty) i mamy bardzo smaczny obiad :)) Polecam!

Zawijańce schabowe

Składniki:

0,5 kg schabu

1 papryka (użyłam po trochu żółtej, czerwonej i pomarańczowej)

2 ogórki kiszone

1 cebula

10 dkg żółtego sera

sól i pieprz

słodka papryka

musztarda

1 szklanka wody

3 ziarenka ziela angielskiego

1 liść laurowy

olej do smażenia

2 łyżeczki mąki

 

*** Paprykę i ogórka kroimy w słupki, cebulę w piórka a ser w małe plasterki ***

Krojona papryka, cebula i serek

*** Schab kroimy w plastry i dość cienko rozbijamy. Każdy kotlet przyprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą. Na to kładziemy plasterek sera, 3 paski papryki, kawałek ogórka oraz cebulki i całość ciasno zwijamy w roladkę (w razie potrzeby można związać sznurkiem) ***

Rozbity schab z ułożonymi dodatkami

Schab zwinięty w roladki

*** Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiany kolor ***

Zawijańce schabowe podsmażone na patelni

*** Następnie roladki zalewamy wodą, dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając roladki. W razie potrzeby dolewamy więcej wody ***

Podsmażone zawijańce schabowe na patelni

*** Po tym czasie sos doprawiamy do smaku słodką papryką, solą oraz pieprzem ( lub jeśli lubimy to możemy użyć kostki mięsnej) a następnie zaciągamy zawiesiną z mąki i wody ***

Schabowe roladki w sosie własnym

*** Roladki podajemy z kluskami, ziemniakami lub kaszą ***

Przekrojone na pół roladki podane na obiad

*** SMACZNEGO ***

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o