Zupa Parzybroda ;)

Pyszna i gęsta zupa parzybroda

Zupa Parzybroda 😉

Jest to gęsta i sycąca zupa, na bazie młodej kapusty, zakorzeniona w tradycji kuchni wielkopolskiej. Szybkie i smaczne danie, którego podstawowymi składnikami są ziemniaki, kapusta, marchewka, wędzony boczek i przyprawy. Z pewnością istnieje wiele wersji tej zupki, jak to zwykle bywa 🙂 A skąd wzięła się jej nazwa? Podobno kiedyś nie bawili się w drobne szatkowanie kapusty, paski były długie i podczas jedzenia zwisając z łyżki potrafiły poparzyć konsumenta w brodę 😉

Pyszna i sycąca zupa

Składniki:

1 nieduża młoda kapusta

3-4 młode ziemniaki

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

3 kulki pieprzu

1 marchewka

1,5 litra bulionu

10-15 dkg wędzonego boczku

1 łyżka masła

1-2 łyżki mąki

2 łyżki posiekanego koperku

*** Kapustę kroimy w kostkę (obraną z zewnętrznych uszkodzonych liści, z wyciętym głąbem) ***

Kapusta krojona w kostkę

*** Ziemniaki i marchew obieramy i również kroimy w kostkę ***

Ziemniaki i marchew pokrojona w drobną kostkę

*** W garnku umieszczamy kapustę, ziemniaki, marchew, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Wlewamy bulion, zagotowujemy a następnie gotujemy na niedużym ogniu przez około 15-20 minut aż warzywa zmiękną ***

Zupa w trakcie gotowania

*** Wędzony boczek kroimy w paseczki, wytapiamy i podsmażamy na patelni a następnie przekładamy do zupy ***

Wędzony, krojony boczek wytapiany na patelni

*** Patelni nie myjemy tylko dokładamy na nią masło, roztapiamy, zasypujemy mąką i zasmażamy cały czas mieszając ***

Sazmażka do zupy Parzybroda

*** Na patelnie wlewamy jedną nabierkę zupy i całą zasmażkę przekładamy do garnka z zupą ***

Odrbina zupy przelana do patelni i zmieszana z zasmażką

*** Zupę gotujemy jeszcze przez 2 minuty na większym ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy koperek ***

Zupa parzybroda podana z białym chlebem

*** Parzybrodę podajemy z dodatkiem pieczywa ***

Zupa podana z pieczywem

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE