Kokosowa fantazja

Placek z kokosem, galaretkę i polewą

Kokosowa fantazja

Dziś mam coś dla miłośników Bounty, Raffaello i tym podobnych łakoci. Połączenie biszkoptowego ciasto z masą kokosową i galaretką oblane mleczną czekoladą. W sumie przy stworzeniu tego ciacha jest troszkę pracy ale efekt końcowy jest tak uroczy, że myślę, iż warto się trochę potrudzić aby zaskoczyć naszych gości (moi goście nie mogli uwierzyć, że to ciasto nie jest z cukierni) !

Kokosowa fantazja, pyszne ciasto z masą kokosową

Składniki:

  1. ciasto:

3 jajka

6 łyżek mąki pszennej

1 łyżka kakao

6 łyżek cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

2. masa kokosowa:

250g jogurtu greckiego

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

150ml śmietanki 30%

ok 25 sztuk herbatników typy Be-Be

 

3. galaretka i polewa:

2 galaretki (u mnie agrestowe)

1 tabliczka czekolady mlecznej

8 łyżek mleka

Opcjonalnie: pół tabliczki białej czekolady, 4 łyżki mleka

 

Ciasto z kokosem i polewą z czekolady

*** Ciasto: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie łączymy- łyżką! Nie mikserem! Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki (u mnie 35 x 25cm ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka ***

Ciasto na blasze przygotowane do pieczenia

*** Galaretki rozpuszczamy w niepełnych czterech szklankach wody i odstawiamy aby przestygły oraz lekko stężały ***

Galaretka rozpuszczona w wodzie

*** Masa kokosowa: jogurt mieszamy z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia a następnie podgrzewamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę mieszamy z łyżką ubitej śmietany a następnie mieszamy wszystko razem- masę kokosową, ubitą śmietanę i żelatynę. Całość wylewamy na schłodzony biszkopt i dokładnie rozprowadzamy. Wkładamy na około pół godziny do lodówki do schłodzenia ***

Masa kokosowa przygotowana do placka

*** Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją delikatnie na schłodzoną masę kokosową i ponownie schładzamy. Następnie na galaretce układamy herbatniki ***

Herbatniki układana na galarecce

*** W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki  ***

Placek polany polewą czekoladową

*** Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 4 łyżkami mleka. Na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek. Następnie za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak. Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

Wzorki z białej czekolady na placku

*** Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny ***

Kokosowa fantazja

Placek z kokosem, galaretką i polewą czekoladową

kokosowy placek z galaretką

*** SMACZNEGO ***